Saopštenje za javnost 26.10.2017

Predsednik Thaci učestvovao je na Regionalnoj konferenciji za zaštitu i unapređenje ljudskih prava i nevećinskih zajednica

Priština, 26. oktobar – Predsednik Republike Kosovo Hašim Tači učestvovao je danas na Regionalnoj konferenciji za zaštitu i unapređenje ljudskih prava i nevećinskih zajednica, koju je organizovao Konsultativni savet za zajednice, koji deluje u okviru god. kabinet predsednika.

Predsednik Thaci im je čestitao na ovoj konferenciji i na promovisanju dijaloga o ljudskim pravima, sa posebnim akcentom na prava nevećinskih zajednica.

„Kosovo je idealno mesto za ovakvu debatu jer je dobar primer politike za unapređenje i smeštaj većinskih zajednica. Država ali i celokupno kosovsko društvo izgrađeno je na ustavnim principima sveuključenosti, jednakosti i slobode svakog pojedinca“, naglasio je on.

On je dalje rekao da je Kosovo usvojilo adekvatne mere za promovisanje pune i efektivne jednakosti među članovima zajednice u svim oblastima ekonomskog, društvenog, političkog i kulturnog života.

„Tačnije, ovo znači da smo vodili računa da nevećinske zajednice budu zastupljene u političkim institucijama zemlje, tako da imaju zagarantovanu mogućnost da štite i promovišu svoja politička prava“, nastavio je predsednik Thaci i dodao da „Ugradili smo princip kvota za zapošljavanje u javnim ustanovama, kako bismo obezbedili da nevećinske zajednice učestvuju u radu javnih ustanova. Ugradili smo princip kvota na državne univerzitete, tako da je svima zagarantovano pravo na visoko obrazovanje“, ustvrdio je on.

Prvi iz zemlje je dalje rekao da se sam Ustav Kosova odnosi na najvažnije međunarodne dokumente koji garantuju ljudska prava i slobode.

On je dalje rekao da je inkluzivnost i učešće jedan od principa koje promovišemo na Kosovu.

„Takvu ulogu ima i Konsultativno veće za zajednice, kada predstavnici svih zajednica koje žive na Kosovu daju ideje i projekte za poboljšanje života svoje zajednice ili svih zajednica“, nastavljajući dalje da „To je jedan od mehanizama koji izgradili smo da promovišemo jednu od glavnih vrednosti koje smo izgradili kao društvo i kao država – dijalog“.

Predsednik zemlje je rekao da smo na Kosovu ponosni na dijalog koji smo izgradili, bilo između etničkih zajednica, između verskih zajednica, bilo sa regionom.

„Imamo MEĐUVERSKA konferenciju koja okuplja verske vođe, političare, naučnike, medije iz celog sveta da razgovaraju o suživotu među religijama“, rekao je predsednik Thaci.

Između ostalog, govorio je o pokretanju osnivanja Komisije za istinu i pomirenje kao mehanizma za unapređenje dijaloga među etničkim zajednicama, za zatvaranje poglavlja sukoba i za izgradnju poglavlja mira i suživota.

„Posvećeni smo dijalogu sa Srbijom radi normalizacije odnosa, izgradnje dobrosusedskih odnosa“, dodao je on.

Govoreći o dobrosusedskim odnosima, predsednik Tači je rekao da „Mi promovišemo regionalnu saradnju kao vrednost regiona i kao mehanizam koji ubrzava naš put ka EU. Čak je i ova konferencija ovde u službi ove regionalne saradnje, regionalnog dijaloga, u funkciji razmene ideja i najboljih iskustava za sastavljanje i sprovođenje afirmativnih politika“, ali po njemu možemo mnogo više da uradimo na regionalnom nivou. nivou, da unapredimo komunikaciju i saradnju između naših zemalja.

Predsednik Thaci je ovde pomenuo nekoliko pitanja – slobodu kretanja građana i robe u državama regiona.

„Na primer, građani Kosova ne mogu slobodno da putuju u Bosnu i Hercegovinu i obrnuto. Roba sa Kosova ne može se slobodno transportovati kroz države regiona. Da bi se pronašlo rešenje za njih, ne bi trebalo da bude potrebno međunarodno posredovanje“, rekao je on.

Na kraju, predsednik Thaci je rekao da je na ovakvim forumima danas dobro tražiti rešenja za rušenje zidova koje još imamo između nas, „Zato vam želim plodne, uspešne, konkretne diskusije koje će doprineti poboljšanju živote svih zajednica, na Kosovu iu regionu“, istakao je predsednik Tači.

Nakon izlaganja predsednika, konferencija se nastavlja diskusijom učesnika i to:

Stefano Njoki, savetnik za politička pitanja/zajednice Kancelarije Evropske unije.

Predsednik Konsultativnog veća za zajednice g. Gazmen Salijević.

Nakon što je g. Salijević, nastavio je drugi deo rada na konferenciji sa diskutantima i to:

Direktor Kancelarije za pitanja zajednica g. Ivan Milojević.

Ministar za zajednice i povratak, g. Dalibor Jeftić.

Poverenik za jezike g. Slaviša Mladenović.

Treći deo konferencije bio je rezervisan za učesnike diskusije iz zemalja regiona, a razgovori su nastavljeni sledećim redosledom:

g-din Saša Milošević, potpredsednik Narodnog veća Srba u Hrvatskoj.

Leon Gjokaj iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore.

Amer Halilović, savjetnik predsjednika Crne Gore.

Mirsad Džudžević, predsjedavajući Nacionalnog savjeta Bošnjaka Crne Gore.

Gospođa. Ana Popović, sekretar Nacionalnog saveta Roma u Crnoj Gori.

Sulejman Uglanin, predsednik Nacionalnog saveta Bošnjaka Srbije.

Gospodin Kujtim Ismaili, predstavnik Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji.

G-din Fatbardh Zenelaj, generalni sekretar Kancelarije narodnog advokata u Albaniji.

G-din Rubin Zemon, predstavnik Egipćana u Makedoniji.

Antun Belemark, Ministarstvo bez portfelja, Implementacija Nacionalne strategije za Rome, Makedonija.